Page 16 - Analityka 4/2015
P. 16

MATEUSZ WOŹNIAK  MAREK BIZIUK

PRAKTYKA  Informacja o aminach biogennych w artykułach żywnościowych nie jest podawana na opakowaniu przez
          producenta, dlatego też stanowią one ukryte niebezpieczeństwo dla konsumentów.

          Niebezpieczeństwo ukryte
          w żywności − aminy biogenne

          CZ. I. CHARAKTERYSTYKA, WYSTĘPOWANIE I ASPEKTY ZDROWOTNE

                              Aminy biogenne (AB) to związki biologicznie czynne, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania
                              organizmów żywych, toteż powszechnie występują we wszystkich roślinach, zwierzętach oraz mikroorganizmach.
                              Z drugiej jednak strony, wskazuje się na ich działanie toksyczne (zwłaszcza, gdy są przyjmowane w dużych
                              ilościach z pożywieniem) lub nawet rakotwórcze, gdyż są prekursorami N-nitrozozwiązków o właściwościach
                              mutagennych i teratogennych. Aminy biogenne są obecne w żywności jako składniki surowców użytych do ich
                              produkcji. Artykułami spożywczymi o najwyższej zawartości amin biogennych są: mięso, ryby, sery oraz produkty
                              fermentowane (wino, piwo, ogórki i kapusta kiszona). Na negatywne działanie AB narażeni są szczególnie alergicy
                              oraz osoby z chorobami przewlekłymi układu oddechowego i sercowo-naczyniowego. Ponadto, ich duża ilość
                              w niektórych produktach świadczy o rozwoju niepożądanych drobnoustrojów, toteż może być wskaźnikiem
                              świeżości.

          32 ANALITYKA – NUMER 4, ROK (XVI) 2015
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21